65 passerende fietsers, nul boetes: steeds meer mensen lijken het gevaar van fietsen zonder verlichting te zien. ’Vooral de opkomst van de elektrische fiets onder jongeren valt op’ | Noordhollands Dagblad

2022-06-03 19:50:27 By : Ms. Maria Xing

Deze jongens op de Dorpsstraat in Warmenhuizen hebben ook voor goede fietsverlichting gezorgd.© Foto Marc Moussault

Tyler Kraak (links) en Joey Janse uit Den Helder hebben hun verlichting op orde.© Foto George Stoekenbroek

Nul! Ja, echt, nul boetes bij een controle op fietsverlichting. Vooral in de buitengebieden van de Noordkop lijken steeds meer mensen zich bewust van de gevaren van fietsen zonder lampjes.

Een ochtend aan de Grote Sloot: zonder uitzondering komen 65 passerende fietsers door de fietsverlichtingscontrole. De politie meldt de opvallende constatering op Facebook en het regent ’likes’. ’Fijn! Goed dat jullie deze positieve ontwikkeling ook melden’, schrijft iemand onder het bericht.

Door de talloze ongelukken die er jaarlijks gebeuren door fietsen zonder verlichting is het nieuws van de Grote Sloot een opsteker. De controles die deze maand zijn gedaan in de Noordkop, bieden hoop.

Vorig jaar trok Veilig Verkeer Nederland nog aan de bel over slecht verlichte fietsen van Helderse jongeren. Een controle op de Langevliet en Zuiderhaaks leverde begin december nog ’een aantal bekeuringen’ op. Maar politiechef Frank Gouwenberg van Schagen en Den Helder constateert dat er verbetering te zien is.

,,Bij de fietsverlichtingscontroles die we gedaan hebben in voornamelijk het buitengebied valt de opkomst van elektrische fietsen onder jongeren op”, vertelt Gouwenberg. ,,Van een elektrische fiets is de verlichting eigenlijk altijd op orde.”

Gouwenberg hoopt de komende jaren vaker ’gevalletjes Grote Sloot’ aan te treffen. ,,Het is wat mij betreft een heel mooi resultaat als we een verlichtingscontrole doen en er geen bekeuring wordt uitgeschreven. Dat betekent dat de verkeersveiligheid op die momenten prima in orde was.”

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?