Scania P370 4x4 Crewcab tankautospuit voor Brandweer Havelte - Truckstar

2022-03-03 06:11:59 By : Mr. Paul Huang

Home » Nieuws » Scania P370 4×4 Crewcab tankautospuit voor Brandweer Havelte

Als eerste brandweerkorps in Nederland, beschikt de brandweer van Havelte sinds deze maand over een Scania 4×4 tankautospuit met een af fabriek geleverde CP31N Crewcab. De auto vervangt de 21 jaar oude Scania 4×4 Crewcab die nog van de 4-serie was.

De brandweerauto is zowel geschikt voor het bestrijden van calamiteiten en brand binnen de bebouwde kom als voor de inzet in natuurgebieden.

Met de komst van de nieuwe Scania P370 met vierwielaandrijving en de af fabriek gemonteerde Crewcab heeft de brandweer van Havelte opnieuw een primeur. “Toen wij nu alweer 21 jaar geleden onze Scania 4-serie met Crewcab ontvingen, waren we daarmee ook de eerste in Nederland”, aldus Joël Bakker, lid van het brandweerkorps in Havelte en chauffeur op de auto.

“Dat wij willen beschikken over een vierwiel aangedreven voertuig, heeft alles te maken met de uitgestrekte natuurgebieden en de oefenterreinen van defensie die binnen de veiligheidsregio Drenthe vallen. “Die vallen in eerste instantie onder het inzetgebied waar wij moeten kunnen blussen. Maar wanneer nodig, doen we dat samen met de omliggende korpsen die ook over vierwiel aangedreven voertuigen beschikken. En dat gebeurt soms. Want de laatste grote heidebrand was nog niet zolang geleden in 2018 bij Wateren. Daar moesten we met meerdere korpsen en ondersteuning van defensie met onder meer een Chinook helikopter vol aan de bak om erger te voorkomen. Er moest toen zelfs een camping ontruimd worden.”

De ruime Crewcab van de nieuwe brandweerauto biedt straks plaats aan zes spuitgasten, inclusief de chauffeur. “Die chauffeur en de man naast hem hebben een gewone stoel, de overige vier brandweermannen kunnen plaatsnemen in speciaal gevormde zetels waarop ze met hun complete uitrusting, inclusief persluchtapparatuur op de rug veilig kunnen zitten. De cabine zelf is afgeleid van de P-serie met een hoog dak. “Onze vorige auto had geen hoog dak. En was ook iets kleiner. Het voordeel van deze nieuwe cabine is dat we nog meer ruimte hebben. Met die dikke zolen onder je laarzen en ook nog een helm op je hoofd kun je wel wat hoogte gebruiken.”

Lees ook: Nieuwe Volvo Crew Cab voor FM en FMX

De 370 pk sterke Scaniamotor brengt de aandrijfkracht via een Allisonversnellingsbak naar alle vier de wielen die zowel overlangs als dwars gesperd kunnen worden. “Wij vinden het grote voordeel van een automaat in ons werk, dat je altijd tractie hebt. Onze vorige truck had ook een Allisonbak en hebben in al die jaren nog nooit ergens vastgezeten. En dat wil wat zeggen want zeker op de terreinen van defensie hebben we vaak te maken met hele diepe sporen, rul zand, modder en soms steile hellingen.”

Bakker is heel blij dat zijn korps van de Veiligheidsregio weer mocht kiezen voor een Scania met de af fabriek ontwikkelde Crewcab. “Op die manier zijn chassis en cabine optimaal op elkaar afgestemd qua flexibiliteit. Je wilt onder alle omstandigheden je wielen aan de grond kunnen houden. Een Scania zal niet snel een wiel optillen bij een snel en scherpgenomen bocht wat in ons werk natuurlijk nooit uit te sluiten valt. We staan toch al hoog op de poten en hebben ook nog een vrij hoog zwaartepunt.”

Door de hogere cabine blijven de ladderrekken nu onder de dakrand en is het hele voertuig toch niet hoger dan 3.70m. “Hij heeft wel een langere wielbasis en dat merk je bij het manoeuvreren. Ook het aantal stuuromwentelingen is groter en dat is even wennen”, weet Bakker inmiddels na de nodige testronden.

De Scania is in Oostenrijk opgebouwd door Rosenbauer in opdracht van Kenbri Fire Fighting uit Numansdorp. Het voertuig is state of the art. “We beschikken om te beginnen over een blustank van 3.200 liter. Daarachter zit een pomp die geschikt is voor zowel de inzet met lage als hoge druk en een vorm daar tussen in. “3.200 liter lijkt veel water”, legt Joël uit. “Maar als wij voor een snelle knockdown gaan, is dat in iets meer dan één minuut verbruikt. Daarom rukken wij vaak samen uit met een aparte watertankauto als buffer. Dan hebben we heel veel meer te vertellen. Want het leidingnet bij ons in de omgeving, is niet overal geschikt voor de hoeveelheden die wij kunnen wegspuiten.”

De nieuwe truck van Brandweer Havelte heeft als verdere bijzonderheid nozzles onder de XT-voorbumper in combinatie met een vanuit de cabine te bedienen waterkanon dat ook voorop zit. “Met die sproeiers kunnen wij de grond voor ons koelen net als de banden. Het kanon kan tot 70 meter ver spuiten zodat wij ook op afstand brandhaarden te lijf kunnen.”

De brandweerauto is al wel overhandigd aan het korps maar nog niet officieel in bedrijf. Dat gebeurt in maart. Tot die tijd blijft ook de huidige Scania 4-serie nog paraat.

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Modelshow Europe Ede op 19 maart

Snoei Tuinmaterialen kiest voor Volvo FH TAG-XL

Nieuw seizoen ‘Meiden die rijden’ bij Powned

Rederijen schorten containerzendingen van en naar Rusland op

Veel hulp voor gestrande Oekraïense chauffeurs

Onzekerheid over de thuissituatie, gezondheid van familie en vrienden, behoud van baan en inkomen en ook nog eens gestrand in het buitenland met geblokkeerde betaalpassen. Oekraïense chauffeurs gaan een moeilijke...

Onlangs tekende UTS Verkroost een intentieverklaring van Renault Trucks en BAS Truck Center voor de aankoop van een Renault D Wide ZE. Het bedrijf maakt hiermee een grote stap richting...

Dat Van Eck een grote naam is in het buitenland, is een bekend gegeven. Onlangs leverde die naamsbekendheid  een eerste bestelling op van de Oostenrijkse transporteur Gartner. Deze logistieke dienstverlener...

Van den Elzen Transport heeft het wagenpark uitgebreid met een nieuwe Scania R450. De 6×2 trekker wordt door het transportbedrijf uit Nistelrode ingezet voor het vervoeren van bouw- en constructiematerialen....

Het Duitse Daimler Truck stopt de samenwerking met de Russische vrachtwagenfabrikant Kamaz vanwege de oorlog in Oekraïne. Kamaz is een belangrijke leverancier van trucks en andere voertuigen aan het Russische...

Bestel de nieuwste Truckstar Word abonnee

De eerste uitgave van Truckstar magazine kwam in 1980 van de persen. Sindsdien is Truckstar hét magazine voor de transportwereld.

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Je kan ons per telefoon bereiken op +31 (0)20 210 54 10, of via het e-mail adres redactie@truckstar.nl.

» 19 maart 2022 - Modelshow Europe 2022

» 20 maart 2022 - DAF verzamelbeurs 2022

» 2 april 2022 - Hanno’s Truckshow 2022

» 8 april 2022 - Boeruh Rock 2022

» 10 april 2022 - Chauffeursdag De Peeltruckers 2022

» Mooiste Truck van Nederland

» Truckstar Festival – English information

» Truckstar Festival vindt plaats op & juli