in zoomen

2022-03-03 06:17:04 By : Ms. Vera Luo

De brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft een brandweerwagen bepantserd ter voorbereiding op de jaarwisseling. Het voertuig wordt achter de hand gehouden voor het geval er ernstige ongeregeldheden uitbreken.

"Het is de trieste nasleep van de rellen op de Coolsingel", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Daarbij werden hulpverleners aangevallen met zwaar vuurwerk en stenen en ging een politiewagen in vlammen op. De politie zag zich daarop gedwongen gericht op enkele relschoppers te schieten.

De bepantserde brandweerwagen maakt onderdeel uit van het Quick Response Team (QRT), dat getraind is om samen met de politie op te trekken bij ongeregeldheden. Op het voertuig zijn ijzeren roosters aangebracht. Ook zijn de QRT-leden uitgerust met speciale beschermingsvesten.

De speciale wagen wordt ingezet wanneer het werk van de brandweer in gevaar komt. "Daarbij moet je denken aan bedreigingen vanuit de bevolking tegen de brandweerlieden", aldus de voorlichter van de Veiligheidsregio.

De afgelopen jaarwisseling verliep volgens demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) grotendeels rustig vanwege maatregelen, waaronder het vuurwerkverbod. Wel constateerde de minister dat er in verschillende plaatsen kleine groepen raddraaiers actief waren, die zich volgens hem "totaal nergens aan houden".

Zo moest de ME in Rotterdam ingrijpen toen jongeren de brandweer met stenen en vuurwerk bekogelden.

Net als vorig jaar geldt er tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod. Daarmee wil het demissionaire kabinet voorkomen dat veel vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten.

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan de dag.

Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen vandaag.